

## Ninth Annual Gilbert W. Beebe Symposium Wednesday, December 1, 2010

## Scientific Advances in Radiobiology and Radiation Epidemiology, Implications for Radiation Exposure Regulations

## November 23, 2010 Draft

8:15	Welcome and Introduction to the Ninth Annual Beebe Symposium (15 minutes)
8:30	Background on radiation exposure in medical, occupational, and environment settings (20 minutes)
8:50	Questions and discussion (10 minutes)
Session 1:	Scientific Advances in Low-Dose Radiation Biology
	Topics: Mechanisms of response at low doses, including adaptive response and homeostasis; linearity/non-linearity of response at low doses; role of genetics and epigenetics; measurement challenges at cellular and molecular levels; response of animal organ systems to low dose/low dose rate radiation; early and late effects; and cancer and non-cancer effects.
9:00 am	Speaker 1: Cellular (30 minutes) William F. Morgan, Pacific Northwest National Laboratory
9:30 am	Speaker 2: Systems (30 minutes) Mary Helen Barcellos-Hoff, New York University School of Medicine
10:00 am	Questions/discussion (15 minutes)
10:15 am	Break (20 minutes)
Session 2:	Scientific Advances in Low-Dose Radiation Epidemiology
	Topics: Exposure measurement and modeling approaches; linearity/non-linearity in epidemiologic studies; gaps in knowledge and methodology
10:35 am	Speaker 1: RERF (30 minutes) Roy Shore, Radiation Effects Research Foundation
11:05 am	Speaker 2: Other low-dose studies (30 minutes) Ethel Gilbert, National Cancer Institute
11:35 am	Questions/discussion (15 minutes)

Session 3:	Panel Discussion
11:50 am	Discussion of key points from this morning's session to include how data from epidemiology and from radiobiology studies can synergize (Speakers will be the panelists) (25 minutes)
12:15	<b>Lunch</b> (Available in 3 <sup>rd</sup> floor refectory)
Session 4:	Translating Radiation Biology and Epidemiology into Risk Estimates
1:30 pm	Lose Dose Risk Estimation (30 minutes) Julian Preston, Environmental Protection Agency
2:00 pm	Questions/discussion (15 minutes)
Session 5:	Using Low-Dose Radiation Biology and Epidemiology in Decision Making: Case Studies
2:15 pm	Case Study 1: Setting a national action level for radon (25 minutes) Paul Locke, John Hopkins School of Public Health
2:45 pm	Questions/discussion (15 minutes)
2:55 pm	Break (20 minutes)
3:15 pm	Case Study 2: Establishing a "Safe" or "Acceptable" level for diagnostic radiation use (CT) (25 minutes)  David Hoel, Medical University of South Carolina
3:45 pm	Questions/discussion (15 minutes)
3:55 pm	Case Study 3: Setting radiation protection standards for civilian nuclear facilities (25 minutes) Ralph Andersen, Nuclear Energy Institute
4:25 pm	Questions/discussion (15 minutes)
Session 6:	Panel Discussion and Closing Remarks
4:35 pm	Panel Discussion: Key points from this afternoon's sessions (Speakers will be the panelists) (25 minutes)
5:00 pm	Closing remarks (15 minutes)
5:15 pm	Adjourn